İşten ayrılırken atılan bir imza size pahalıya patlayabilir

İkale Sözleşmesi ve İşten Çıkarma Detayları

İşten çıkarma, işçi ve işveren arasında yapılan anlaşma olan ikale sözleşmesi ile gerçekleşir. Ancak bu sürecin yasal prosedürleri ve olası sonuçları incelenmelidir. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, anlaşmalı işten çıkarma hakkında önemli detayları paylaştı.

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, işçi sayısı 30 ve üzerinde olan iş yerlerinde, en az 6 ay çalışan bir işçi, işten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açabilir. Ancak işveren, işçinin işe iade davası açmasını önlemek için karşılıklı anlaşmayla iş sözleşmesini sonlandırabilir.

Bu anlaşma, ikale sözleşmesi adını alır ve yasalara uygun olması gerekir. Yargıtay kararları, bu konuda yol gösterici niteliktedir.

İşçi ve işveren arasında yazılı anlaşma gereklidir

İkale sözleşmesi, işçi ve işveren arasında yazılı bir anlaşma ile geçerli olur. Yargıtay’ın verdiği bir karara göre, iş sözleşmesinin karşılıklı olarak sonlandırılabilmesi için öncelikle bir tarafın yazılı teklifte bulunması gereklidir. Diğer tarafın bu teklifi kabul etmesiyle sözleşme yürürlüğe girer. İkale sözleşmesi, sadece iş akdinin sona ermesi olarak değil, ayrı bir sözleşme olarak kabul edilir.

İkale sözleşmesi nasıl olmalıdır?

Yargıtay’a göre, ikale sözleşmesi yapılırken, teklif eden tarafın “makul yarar” sağlaması gerekir. Bu yarar, sözleşmenin içeriğine göre değişebilir. Örneğin, işverenin teklifi kapsamında işçiye kıdem ve iş güvencesi tazminatı sunulabilir. Ancak, işçi ikale sözleşmesi imzaladığında işe iade davası hakkından vazgeçer.

İşçi talebiyle yapılan ikale sözleşmesi durumunda, işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir. Bu nedenle işçi, tazminat konularını dikkatlice gözden geçirmelidir. İşveren tarafından yapılan tekliflerde, kıdem ve ihbar tazminatının yanı sıra ek avantajlar sunulmalıdır.

İkale sözleşmesiyle işten çıkış süreci, yasal detaylara dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

İşçi, ikale sözleşmesini imzalarken işsizlik ödeneği alma hakkını kaybettiğini unutmamalıdır. İşverenin yanlış bildirimde bulunarak işsizlik ödeneği alma hakkını engellemesi, ikale sözleşmesini geçersiz kılabilir.

İş sözleşmesinin karşılıklı olarak sonlandırılması durumunda, SGK’ya doğru bildirim yapılması büyük önem taşır.

Related Posts

Son dakika: Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …

Xiaomi bir saat içinde piyasaları alt üst etti

Xiaomi’nin merakla beklenen yeni elektrikli SUV modeli YU7, ilk bir saat içinde 289.000 adetlik şaşırtıcı bir sipariş sayısına ulaşarak piyasaları alt üst etti. Bu devasa talep, Xiaomi hisselerini yüzde sekiz oranında artırarak tüm zamanların en …

400 bin TL’nin geri ödemesi uçtu: Faiz fırtınası kredileri vurdu

Araç sahibi olmanın giderek zorlaştığı bu dönemde, otomobil almak isteyen binlerce vatandaş, artan fiyatlar karşısında çözümü bankaların taşıt kredilerinde arıyor. Ancak, yükselen faiz oranları kredi maliyetlerini adeta zirveye taşıdı. Sıfır ve …

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?