Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Nisan Ayında Arttı

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, mart ayındaki 86,7 puandan nisan ayında 86,9 puana yükselen endeks, piyasa beklentilerini aştı.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da şirketlerin mevcut durum endeksi 85,7’den 86,4’e yükselirken, beklentiler endeksi 87,7’den 87,4’e geriledi. Açıklamada, “Şirketlerin mevcut durumlarından memnuniyetleri artarken, gelecek beklentileri biraz daha karamsardı” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Alman imalat sektöründeki güvenin nisanda düştüğü belirtilirken, Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Şirketler açısından belirsizlik artıyor ve Alman ekonomisi türbülansa hazırlanıyor” şeklinde değerlendirme yaptı.

Tarife savaşları ve küresel ekonomik belirsizlikler nedeniyle Alman ekonomisinin büyümesinde zorluklar yaşandığı belirtilirken, nisan ayında ülke genelinde özel sektör faaliyetlerinin daralmaya işaret ettiği vurgulandı. Almanya Merkez Bankası raporuna göre ekonomi, zorlu bir dönemden geçiyor ve yeni kurulacak hükümetin ekonomiyi toparlaması bekleniyor.

Related Posts

TCMB Başkanı Karahan 50 milyar dolarlık rezerv kaybına futbol jargonuyla yanıt verdi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin rezervlerle ilgili sorularını futbol jargonuyla yanıtladı. Karahan, “5-2 biten maçın sonunda ‘2 gol yedik’ demezsiniz; 3 farkla kazandık’ dersiniz” diye cevap verdi.

Borsa güne yükselişle başladı: Piyasalarda ABD rüzgârı! (8 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 değer kaybıyla 9.074,62 puandan tamamlamıştı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 49,28 puan ve yüzde 0,54 artışla 9.123,90 puana çıktı. Bankacılık …

ABD’de tüketici kredileri martta arttı

ABD’de tüketici kredileri, mart ayında 10,2 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

AKP iktidara gelmeden önce 3Y’yi seçim vaadi olarak kullanıyordu Yasakları, yolsuzluğu ve yoksulluğu bitireceklerini iddia ediyorlardı. Aradan geçen 23 yılda 3Y yaygınlaştı. Türkiye için sıradanlaşan bir günde yasak, yoksulluk ve yolsuzluğun örnekleri aynı anda görüldü.

Deprem korkusu alışkanlıkları değiştirdi; yurttaşlar yastık altını bankaya taşıyor

Deprem korkusu alışkanlıkları değiştirdi; yurttaşlar yastık altını bankaya taşıyor

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir