Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi


Akçaabat ilçe Belediyesi ve KTÜ arasında yapılan anlaşma kapsamında gerçekleştirilen ‘Akçaabat’ta yetiştirilen Aronya meyvesinin glisemik etkilerinin invivo olarak incelenmesi’ adlı bilimsel çalışma tamamlandı.


KTÜ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İLAFAR) 4 aylık bir süre boyunca gerçekleştirilen araştırmada, Akçaabat bölgesinde yetiştirilen aronya meyvesinin glisemik etkileri bilimsel yöntemlerle değerlendirildi. İlk iki aşamada, aronyanın farelerde akut kan şekeri yüksekliği ve deneysel diyabet modelleri üzerindeki etkileri incelendi. Üçüncü aşamada ise piyasada sıkça bulunan ticari meyve suları ile Akçaabat’ta yetiştirilen aronya meyve suyunun kan şekeri üzerindeki etkileri karşılaştırıldı.


Araştırma sonucunda, aronya meyve suyunun yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen kan şekerini yükseltmediği ve ticari meyve sularına göre daha kontrollü bir glisemik yanıt oluşturduğu belirlendi. Bu bulgular, aronyanın diyabet riski taşıyan kişiler için metabolik açıdan daha avantajlı bir seçenek olabileceğini gösterdi. Ayrıca, aronyanın sadece yüksek antioksidan içeriği ile değil, aynı zamanda kan şekeri üzerindeki dengeli etkisiyle de dikkat çektiği vurgulandı.


Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, çalışma hakkında bilgi verirken, “Akçaabat Belediyesi olarak altyapı projeleriyle birlikte tarım ve sağlık alanındaki projelere de önem veriyoruz. Son yıllarda yerel tarım ürünlerimizin bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi, üreticilerin desteklenmesi ve bu ürünlerin bilimsel açıdan incelenmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Aronya gibi değerli tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması, alternatif tarımın teşvik edilmesi ve sağlıklı yaşamın desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Aronya meyvesinin Akçaabat’ta üretimini artırmak için üreticilere teşvikler sağladık ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaparak ürünün sağlık açısından etkilerini araştırdık. Yapılan çalışma sonucunda, aronya meyvesinin yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen kan şekerini artırmadığı ve ticari meyve sularına göre daha dengeleyici bir glisemik profille geldiği ortaya çıktı. Doğru ürünün doğru şekilde işlenmesiyle sağlıklı ve ekonomik değeri yüksek alternatifler elde edilebileceği açıkça görülmektedir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?