Bu bilgisayar insan beyninden yapıldı: Canlı gibi ömrü var

Cortical Labs’in Biyoreaktörlü CL1 Bilgisayarı: Nöral Ağlarla Donatılmış Yeni Nesil Bir Bilgisayar

Corcital Labs’in geliştirdiği CL1 adlı bilgisayar, donanım temelli bilgisayarlardan farklı olarak bir biyoreaktör sistemine dayanıyor. Cihazın merkezinde ise kök hücrelerden elde edilerek çip üzerine yerleştirilen insan nöronları bulunuyor. Bu nöronlar, özel bir sıvı içinde beslenerek canlı tutuluyor ve dış dünyayla etkileşim kurabiliyor.

CL1, klasik işletim sistemlerinden farklı olarak ‘biOS’ (Biyolojik Zeka İşletim Sistemi) adında kendine özgü bir yazılım altyapısına sahip. Bu yazılım, sanal ortamları simüle ederek nöronlara çeşitli veri uyarımları gönderiyor. Karşılık olarak nöronlardan gelen elektriksel sinyaller de simülasyonda etkiler yaratıyor.

Yapay Zekadan Çok Daha Az Tüketiyor

Cortical Labs’e göre sistemin en büyük avantajı, nöronların kendini programlayabilme yeteneği. Şirket, açıklamasında şu ifadelere yer veriyor:

“Nöronlar dört milyar yıllık evrimin ürünü. Sonsuz esnekliğe sahipler ve geleneksel yapay zeka sistemlerinden çok daha az enerji üretiyorlar.”

CL1’in yalnızca 20 watt’lık enerji ihtiyacı da bu iddiayı destekler nitelikte. Yani enerji verimliliği açısından çığır açıcı bir konumda bulunuyor.

Hayvan Deneylerine Alternatif Olabilir

Cihaz sadece bir bilgisayar değil, aynı zamanda bilimsel bir araştırma aracı olarak da konumlandırılıyor. Gerçek nöronların bilgiye nasıl tepki verdiğini analiz etmek, beyin işleyişini modellemek ve hatta hayvan deneylerine alternatif sunmak amacıyla kullanılabiliyor.

CL1’in kullanıcıları arasında genellikle gelişmiş laboratuvar altyapısına sahip araştırma ekiplerinin yer alması bekleniyor. Cihaz, deneysel kurulumlar için harici kamera, aktüatör ve sensörlerle entegre çalışabiliyor.

Ömrü Yalnızca 6 Ayla Sınırlı

Öte yandan bu bilgisayar; mekanik meslektaşlarına göre oldukça kısa ömürlü. Cihazın biyolojik kısmı yani canlı nöronlar, en fazla 6 ay boyunca aktif kalabiliyor. Bu sürenin sonunda yaşam destek ünitesi işlevini yitiriyor. Ancak Cortical Labs bu sınırlamayı aşmak için bulut tabanlı bir çözüm üzerinde çalışıyor.

“Islak Yazılım Hizmeti” olarak adlandırılan bu sistemle birlikte uzaktan erişimle birden fazla CL1 cihazına bağlanmak ve bu hücrelerle etkileşim kurmak mümkün olacak.

Satış Fiyatı Dudak Uçuklattı

CL1’in satış fiyatı 35.000 dolar olarak belirlendi. Şirket, cihazı satın almak isteyen araştırmacılardan nasıl bir çalışma yürüteceklerini içeren bir başvuru formu doldurmalarını istiyor. Bu da cihazın hem etik hem de bilimsel kullanım çerçevesinde değerlendirilmesini amaçlıyor.

Cortical Labs, 2021 yılında bu tür nöron ağlarının basit bir video oyununu (Pong) oynamayı öğrenebildiğini gösteren çalışmalarıyla dikkat çekmişti. CL1 ise bu vizyonun ticarileştirilmiş ilk ürünü olarak tarihe geçmeye aday.

Related Posts

Toprak Razgatlıoğlu MotoGP’de

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu’nun 2026 itibarıyla MotoGP’de yarışacağı açıklandı.

Elektrikli otomobilde tercih edilen modeller belli oldu! Kapış Kapış Satılıyor

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) yayımladığı son veriler, yerli üretim TOGG’un elektrikli otomobil yarışında liderliğini perçinlediğini gözler önüne serdi. ODMD’nin satış istatistiklerine göre, Mayıs ayında Türkiye genelinde en …

Reçeteli gözlüklerin sonu geliyor: Yeni sensör ve sıvı kristal teknolojisi umutlandırdı

Gözlük sektörü yıllık yüzde 8-9 büyüme ile 190 milyar dolar seviyesindeki devasa pazarda yeni bir devrime hazırlanıyor. Finlandiya merkezli IXI, gözlük camlarında otomatik netleme yapabilen teknolojisiyle görme sorunlarını kökten çözmeyi hedefliyor …

Kuraklığa karşı devrim! Susuzluğu bitirecek gelişme

Dünya genelinde su kıtlığı giderek büyüyen bir sorun haline gelirken, Avustralya ve Çinli bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve havadan su üreten yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Balsa ağacından üretilen akıllı sünger, düşük nemli …

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Milyonlarca cep telefonu kullanıcısını ilgilendiren karar: 31 Temmuz’da hepsi silinecek

Samsung’dan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Eğer uzun bir süredir giriş yapmadığınız bir Samsung hesabınız varsa, 31 Temmuz 2025 tarihi son fırsatınız olabilir.