CHP lideri Özel’den Erdoğan’a teşekkür vaadi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Emekli Evi’ni ziyaret etti. Beyoğlu Belediyesi Başkanı İnan Güney’in ev sahipliği yaptığı ziyarette Özel’e CHP İstanbul milletvekilleri Yunus Emre ve Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun eşlik etti. Burada kalabalığa seslenen Özel, İnan Güney’i seçim başarısından ve Emekli Evi’ni açmasından dolayı tebrik etti. İstanbul’da emeklilere yönelik hizmetlerini anlatan Özel, şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, emekliler için 10 bin lira yıllık pazar desteği sağlıyor. Emeklilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi her gün ücretsiz Halk Ekmek sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, emekli vatandaşların eski evleri kentsel dönüşüme tabi oluyorsa yapı dönüşümünde yüzde 65’lik destek sağlıyor. Evini kentsel dönüşüme sokan emekliye ilave 9 bin lira kira desteği veriyor. Şişli’de zor durumdaki emekliler için 5 bin liralık pazar desteği… Ayrıca kent lokantalarını çok beğendi emekliler. Şişli Belediyesi’nin Gezici Kent Lokantası, Beylikdüzü’nde Emekliler Lokali, Küçükçekmece’de Emekliler Kafeteryası. 200 metrekarelik bir alan. Çekmeköy’de Emekliler Lokali, bir diğeri de hazırlanıyor. İstanbul’da kazandığımız 26 belediyede emekliler ile ilgili özel mekanları, özel hizmetleri hayata geçireceğiz. Emeklilerin -maalesef üzülerek söylüyorum- iş hayatında alın teri döken, gözünün nurunu akıtan, dirsek çürüten emekliler memleketi bugünlere getirdi. Memleket bugünlere ulaştıysa emekliler sayesinde ulaştı. Onların mücadeleleri var. Şimdi rahat edecekleri günler geldiğinde tarihin en büyük ekonomik krizi karşısında onlara sahip çıkması gereken devlet, onları bu kriz ile baş başa bırakıyor.”

“AKP GİDECEK, KAYBETTİKLERİMİZİ BULACAĞIZ”

AKP’nin ilk iktidara geldiğinde bir emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu söyleyen Özel, şöyle devam etti: “Yani hiç dokunmasalar, bugünkü düşük asgari ücreti 1,5 asgari ücret uygulasalar bugün en düşük emekli maaşının 25 bin lira olması gerekiyor. 1,5 asgari ücret o kadar ama bugün sözde zam yaptılar. Emekli maaşı 12 bin 500 lira oldu. 25 bin lira olması gereken emekli maaşı 12 bin 500 lira. İstanbul Planlama Ajansı bir çalışma yaptı. İstanbul’da bir emekli en az ne kadara geçinebilir; rahat etmek, keyif sürmek değil. Aç kalmamak ve sokakta kalmamak için 25 bin lira hesabını onlar bulmuş ama AKP geldi, ‘Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğim. Enflasyon hesabına göre zam vereceğim’ dedi. Geldiğinde 1,5 asgari ücret olan en düşük emekli maaşı, bugün 0,6 asgari ücret. 26 bin lira olacakken 12 bin 500 lira noktasına geldi. 10 bin lirayken 0,6’ydı. Efendim şimdi 0,75’e getiriyor ama önümüzde bu sefer hayat pahalılığının süreceği 6 koca ay var. O 10 bin lira bile ocak ayında 25 kilo dana kıyma alıyormuş. 400 lira dana kıymanın kilosu, ocakta 25 kilo dana kıyma alıyor. Bugün yaptıkları 12 bin 500 lira, 20 kilo dana kıyma alıyor. Yani bugün zam yapmıyorlar. Ocaktan buraya emeklinin mutfağından 5 kilo dana kıyma çalıyorlar. Bugün ocaktan buraya satın alma gücüyle 5 kilo dana kıyma, yani yaklaşık 3 bin lira daha eksilmiş maaş. Bugünkü 12 bin 500 lira, ocaktaki 10 bin lira değil, ocaktaki 9 bin lira. 6 ay daha önümüzde ezilecek, zayıflayacak, alım gücü düşecek bir süreç var. Emekliler, AKP geldiğinde, Tayyip Bey Başbakan olduğunda en düşük emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alıyorlardı. Bugün emekli maaşı, 3 çeyrek altın almıyor. Cepten en az 5 çeyrek altın gitti. Bir emekli, bir çeyrek altın kaybetse bütün gün deli çıkar arar, nerede dolaştım, nerede düşürdüm bunu diye. Bakın bir emekli değil, her emekli; bir sefer değil, her ay bir çeyrek değil, 5 çeyrek kaybediyor. Vallahi aramak lazım. Bir taneyi kaybeden arıyor da 5 tane altın kaybeden niye aramayacak? Bir şey nerede aranır? Kaybedildiği yerde aranır. Biz nerede kaybettik 5 altını? Seçim sandığında. AKP geldi, 5 çeyrek altını kaybettik. AKP gidecek, kaybettiklerimizi bulacağız. Vallahi başka çaresi yok. Biz miting yaptık, seçimden önce anlatamadık. Emekliler seçimde oy vermediler. İkinci parti yaptılar, anlamadılar. Anketler oluyor, CHP birinci, bunlar ikinci, anlamıyorlar. Emekli mitingi yaptık hepiniz geldiniz, anlamadılar. Yine gitmiş sefalet ücreti veriyor. Böyle geçim olur mu, geçim olmazsa seçim olur. Başka çaresi yok. Geçim yoksa seçim var. Bunun için, biz sizin için mücadeleye devam edeceğiz.”

Belediyelerin yaptığı çok farklı uygulamalar olduğunu, bunları artık bir ortak zeminde birleştireklerini ifade eden Özel, şöyle konuştu:

“CHP’li 411 belediye emekli halk kart diye bir kartta birleşiyorlar. Ön tarafı aynı, arka tarafı kendi belediyenizin kartı neyse, işareti neyse o olacak. Bütün Türkiye’de geçecek. Gerçi İstanbul’da o sorun yaşanmıyor ama birçok yerde emekliler 65 yaş üstü toplu taşımaya binince sorun çıkarıyorlar. Artık emekli halk kart varsa elinde o kartı gösterince kimse sorun çıkaramayacak. Türkiye’deki 411 CHP belediyesinde emekli halk kart hem ulaşım yönünden hem diğer hizmetler yönünden iş görecek. Emekli halk kartın verildiği belediyelerimizde CHP, hizmetleri ortaklaştıracak. Et desteği mi veriliyor, o karta yüklenecek. Süt desteği veriliyor, o karta yüklenecek. Pazar destekleri o karta yüklenecek. Belki bu kafeler gibi kafelerin sayısının çoğaltacağız ama diyeceğiz ki esnafa, kahveci, kafeterya sahibine. Bize bu dükkandan ne kontenjan veriyorsunuz? Diyecek ki ben müşterimin yüzde 10’u emekli olsun, gelsin elindeki kart ile burada otursun, sizin dediğiniz fiyatlardan alışveriş yapsın diyecek. O anlaşmaları sağlayacağız. Emekli halk kart, sizi bu hayat pahalılığından kurtarmayacak, böyle bir yükün altından belediye gücü ile kalkmak mümkün değil ama sizi rahatlatacak. Sizin zorluklarınızı azaltacak. Belki pazarda fileyi biraz daha ağırlaştıracak. Gidilemeyen kasaba gitmeyi sağlayacak. Gönlün istediği kadar değil ama hiç olmamasından iyi olacak ama o halk kart sizinle CHP arasında gönül bağı kuracak. O gönül bağı günü gelince sizi bütün dert ve tasalarınızdan kurtaracak.”

“EMEKLİDE GEÇİM YOKSA SENİN KARŞINDA SEÇİM VAR”
CHP iktidara geldiğinde ikinci ay en düşük emekli maaşını asgari ücrete yükseltecekleri sözünü veren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonra hakkınızı geri vereceğiz. En düşük emekli maaşı iki yıl içinde 1,5 asgari ücrete çıkacak. Bugün asgari ücret 17 bin liraysa 26 bin lira olacak. Aslında asgari ücretin 25 bin lira olması lazım. Asgari ücret 25 bin liraysa emeklinin cebine giren de 37 bin lira olacak. Bunlar gelmeden önce oluyordu. Benim annem ve babam emekli, benim dedem bahçıvan. Anam ve babam aldıkları iki emekli maaşıyla ev aldılar. Emekli olunca araba aldılar. Çocuklara, torunlara baktılar ama şimdi öyle bir noktaya geldi ki, emekli maaşıyla emekli kapıdan dışarıya adımını atamıyor. O yüzden hep birlikte, hep beraber çok doğru işleri yapmamız lazım. Emekliler, bunların kimi öğretmen, kimi banka memuru, kimi tersaneden emekli işçi, herkes bir görev yapmış. Bu emekliler, sözüne kıymet verilen, tertemiz bir geçmişleri olan, alınlarının terini helal lokma için akıtmış insanlar. Sözü dinlenir insanlar. Bakmayın siz, hükümet sesinizi duymuyor. Bir öğretmen, 10 binlerce öğrenci geçmiş elinden… Emekli öğretmenlere sesleniyorum, bütün öğrencilerinize hem kendiniz hem bu milletin geleceği için yeniden anlatmaya başlayın. Bankada yıllarca maaş dağıtmış, o bankadan tanıdığın kim varsa onları mutlaka bulup konuşmak lazım. Yıllarca birlikte emek verilen işçi arkadaşlar emekli olmuş. Onları bulmak ve konuşmak lazım. Artık bu derdin, tasanın sona ereceği yer seçim sandığından başkası değildir. Ha sesinizi duyarlar, ellerinden tutan yok. Bugün en düşük emekli maaşını asgari ücret yapsın, vallahi billahi basın toplantısı düzenleyeceğim. Hiç eleştirmeyeceğim. Tayyip Bey’e teşekkür edeceğim. Bu emeklinin sesini duydun, hiç olmazsa şimdi bir asgari ücret verdin diye. Her mikrofonu elime aldığımda diyeceğim ki Tayyip Erdoğan, emeklilere asgari ücret vermiştir, seslerini duymuştur. Bizim siyasetimiz böyle. Sen emekliye zammı ver. Teşekkürü al ama emekliye zam vermiyorsan, emeklide geçim yoksa senin karşında seçim var kardeşim. Bu kadar net. Asgari ücreti 25 bin lira yaparsa, en düşük emekli maaşını asgari ücret yaparsa; Rize’deki çay üreticisini perişan etti, çayın taban fiyatını 25 lira yapar ve farkı hemen öderse; buğdayı bedavaya almaya çalışıyorlar, buğday taban fiyatını yükseltir 15 lira taban fiyatını verirse, ben erken seçim demeyeceğim kardeşim. Bunları yapsın, erken seçim demeyeceğim ama yapmıyorsa geçim yoksa seçim var.”

“SESİNİZ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Özel, emeklilerin sorunlarını anlatarak, şunları söyledi: “Bugün emekliler üç kademede emekli oldular. İnanılmaz mağduriyetleri var. Mutlaka emeklilerin maaşlarıyla ilgili tek tip düzenleme yapılmalı. Mutlaka intibak yasası çıkarılarak bu ayrımlar ortadan kaldırılmalı. Ayrıca prim güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları, aylıkların alt sınırlarının hakkaniyetle belirlenmesi lazım. Perişan ettiler, bunların hepsinin ayrı ayrı düzeltilmesi gerekiyor. CHP olarak sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. Emeklilerimizle mücadele etmeye devam edeceğiz. Mademki halkın partisi, halkın bütün sorunlarının üzerinde durmaya devam edeceğiz. Biz Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk yerel seçimlerinde, İnan Başkan’a görev verdiğiniz seçimde, İstanbul’da 14 belediyemizi 26’ya çıkardık. Türkiye’de 217’den 411’e çıkardık. Nüfusun yüzde 65’ini, ekonominin yüzde 80’inini yönetiyoruz belediyelerde. Partimizi 47 yıl sonra Türkiye’de birinci parti yaptık. Durmadan çalışıyoruz, size söz veriyorum. CHP, yapılacak ilk genel seçimlerde şimdi de anketlerde olduğu gibi, son seçimde olduğu gibi yine birinci parti çıkacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi yeniden iktidar olacak. Gazi Mustafa Kemal’in partisi İstanbul’u işgalden kurtaran partidir. Maraş’ı Fransızlardan kurtarırken, Türkiye’yi yedi cihanın işgalinden kurtarırken o zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk vardı. 1920’de kurduğu Meclis vardı. O Meclis ile birlikte büyük bir mücadele verdi. İki büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti ile CHP’yi kurdu. Biz Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinden geliyoruz, biz Kuvayi Milliye’den geliyoruz. Biz bu ülkeyi düşmandan kurtarmışız. Bu ülkeyi yokluk ve yoksulluktan, esaretten, açlıktan, hastalıktan kurtarmışız. 100 yıl sonra sizi bu yoksullukla, bu açlıkla, bu onurunuzu kuran kötü muamele ile yüz üstü mü bırakacağız? Emeklileri 100 yıl sonra bir kez daha Atatürk’ün partisi kurtaracak. Söz veriyorum. Bu güzel pazar sabahı için ilçe başkanıma, belediye başkanıma, kadın kollarına, gençlik kollarına teşekkür ediyorum. Bize burada ev sahipliği yapan, canımızın için değerli emeklilerimizin ayrı ayrı ellerinden öpüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir