6 Şubat 2025

geyveHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; geyveHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Depremde kaybolan avukat Halil Aktoprak’ın ablası: 2 yıldır mezarsız yas tutuyoruz

6 Şubat depremlerinde Adıyaman'daki Zümrüt Apartmanı'nın enkazında kalan avukat Halil Aktoprak hala bulunamadı. Ablası Vesfa Aktoprak “İki yıldır bu acıyı taşıyoruz ama bir mezarımız bile yok” dedi.

ADIYAMAN – 6 Şubat 2023 Maraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen, Adıyaman’da depremzede aileler hala kayıp yakınlarını arıyor. Adıyaman’da iki yıldır bulunamayan kayıplardan biri de avukat Halil Aktoprak.

Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı’nda avukat Halil Aktoprak, babası Mehmet, annesi Halime ve dört kız kardeşiyle birlikte enkaz altında kaldı. Anne Halime Aktoprak, depremden beş gün sonra yaralı olarak kurtarıldı. Enkazdan baba ve kız kardeşlerin cenazeleri çıkartılırken, Halil Aktoprak’a ise ulaşılamadı.

Halil Aktoprak’ın hayatta kalan ablası Vesfa Aktoprak, en azından bir mezarları olması umuduyla hala onu ararken Adıyaman Barosu da Aktoprak’a ulaşabilmek için çabalarını sürdürüyor.

Halil Aktoprak’ın hayatta kalan ablası Vesfa Aktoprak, en azından bir mezarları olmasını istiyor.

‘FOTOĞRAFTAKİ NUMARA İLE MEZARLIKTAKİ NUMARALAR EŞLEŞMİYOR’

Depremin olduğu gün Antep’teki evinde olduğunu söyleyen Vesfa Aktoprak, “Ailem Zümrüt Apartmanı’nda yaşıyordu. Depremde 4 kız kardeşim, bir erkek kardeşim, annem ve babam, hepsi evdeydi. Yıkılan binadan sadece annemi kurtarabildik ve onu da 5 gün sonra kurtarabildik” dedi.

Depremin ardından bir yıl boyunca kardeşi Halil’in hayatta olduğuna dair umudunu koruduğunu söyleyen Aktoprak, “Kardeşimin yaşadığına dair bir yıl boyunca umudum çoktu ve ‘illaki bir yerden çıkar’ diyordum ama geçtiğimiz yaz aylarında emniyetteki resimler çıktıktan sonra artık onun öldüğüne emin olduk ama mezarını bulamıyoruz” dedi. Kardeşimin mezarının bulunması için yetkililere defalarca gittiklerini söyleyen Aktoprak, “Kardeşimin bulunması için çok uğraştık ama nedense bulunamadı. Valiye kadar gittik. Hep ‘son 13 kişi, son 10 kişi, son 2 kişi’ denildi ama bir türlü bulunamadı. Annemden DNA testi alındı. En son ’13 tane kimsesizler mezarı var’ denildi ama o mezarlar açılıp tespit edilmedi” diye konuştu.

Aktoprak, “Emniyetteki fotoğraflarda kardeşim Halil’in ölmüş fotoğrafları çekilmiş ancak ilginç bir şekilde fotoğraftaki numara ile mezarlıktaki numaralar eşleşmiyor” ifadelerini kullandı.

‘ANNEMİN HALİL’İN KAYIP OLDUĞUNDAN HABERİ YOK’

Annesinin kardeşi Halil’in kayıp olduğundan haberi olmadığını söyleyen Aktoprak, şöyle devam etti: “Annem enkazdan çıkarıldıktan sonra Diyarbakır’da bir ay tedavi gördü ve bir ay sonra ancak anneme hepsinin öldüğünü söyleyebildim. Ve annem mezarlığa hiç gitmedi. Annem bana hep ‘ben ölünceye kadar mezarlığa gitmeyeceğim’ diyor. ‘Ne zaman ölürsem beni o zaman oraya götürün’ diyor. 2 yıldır annem ile oturup kimsenin adını anıp konuşmuyoruz çünkü kaldıramıyoruz. Bu acıyı kelimelerle anlatmak mümkün değil. Ben de depremden bu yana mezarlığa hiç gitmedim, gidemedim. Ama bu yıl gitmeyi düşünüyorum.”

Tek isteğinin kardeşinin mezarının bulunması olduğunu söyleyen Aktoprak, “Eğer depremin ilk üç günü devlet Adıyaman’a gelseydi belki şu an birçok insan kurtulmuştu ama nedense devlet Adıyaman’a yetişemedi. İnsanlarımız kendi çabalarıyla ailelerini kurtarmaya çalıştı ama gücü yetmedi. Ben en azından kardeşimin mezarı bulunsun, ailemin yanına defnedelim istiyorum. Benim tek talebim, kardeşimin mezarının bulunması. Ama yetkililerin umurunda değil” dedi.

Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan, baro olarak Aktoprak’a ulaşmak için çabaladıklarını anlattı.

‘2 YILDIR HERHANGİ BİR İZ BULUNAMADI’

Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan ise deprem sonrası yaşanan kaotik ortamın cenazelerin karışmasına yol açtığını belirterek şunları söyledi: “Depremin ardından yaşanan kaos, cenazelerin kimliksiz olarak çıkarılması ve sahipsiz mezarlara defnedilmesi büyük bir karmaşaya neden oldu. Daha sonra birçok cenazenin kimlik tespiti yapılmasına rağmen, Halil Aktoprak’ın cenazesine hala ulaşılamadı. Yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz çünkü herhangi bir iz bulunamadı.”

Doğan, başsavcılıkla birlikte Aktoprak’a ulaşmak için yoğun çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Birçok sahipsiz mezar açtık, DNA testleri yaptık. Ancak bugüne kadar Halil’in izine rastlayamadık. Bu çabalarımız devam ediyor. Bir gün Halil’e ulaşacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.