Ekonomiye can suyu fiziksel aktivite: 3,5 milyar dolar

İstanbul’da Fiziksel Aktivite Oranı Artıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde faaliyet gösteren Spor İstanbul, şehrin fiziksel aktivite oranını artırmak için 71 spor tesisi ve 300’ün üzerinde açık alan etkinliği düzenlemeye devam ediyor. 2019 yılında yüzde 13 olan İstanbul’daki fiziksel aktivite oranı, 2023’e gelindiğinde yüzde 36’ya yaklaştı. 2024 verilerinin ise yakında açıklanması bekleniyor.

Ancak, bu artışa rağmen İstanbul, diğer önde gelen şehirlerin gerisinde kalmaya devam ediyor. Örneğin, Londra’da fiziksel aktivite oranı yüzde 60’ın üzerinde seyrediyor.

Her yıl gerçekleştirilen Fiziksel Aktivite Araştırması, İstanbul’un 39 ilçesindeki hareketlilik oranlarını ortaya koyuyor. Son olarak, 2025 Şubat ayında tamamlanan “Fiziksel Aktivitenin Ekonomik Etkisi: İstanbul Örneği” araştırması önemli sonuçlar sundu.


İSTANBUL’DA YÜZDE 13,6’SI DÜZENLİ OLARAK FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIYOR

Araştırmaya göre, 16 milyonluk İstanbul’da yaklaşık 1,6 milyon kişi, yani yüzde 13,6’sı düzenli olarak fiziksel aktivite yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü, haftada en az 150 dakika orta şiddette ya da 75 dakika yoğun egzersiz yapan bireyleri “fiziksel olarak aktif” olarak kabul ediyor. Bu oran, Birleşik Krallık’ta yüzde 63,4, ABD’de ise yüzde 46,9 seviyesinde bulunmaktadır.

Raporda vurgulanan önemli bir nokta da fiziksel aktivitenin sağlık harcamalarını azalttığı ve ekonomik katkı sağladığıdır. Her 100 bin fiziksel aktif kişinin yıllık ekonomik katkısının yaklaşık 250 milyon dolar olduğu hesaplanmıştır.

EKONOMİYE ÜÇ TEMEL AVANTAJ

Fiziksel aktivitenin ekonomik açıdan üç temel faydası bulunmaktadır:

  • Hastalık yükünün azalmasıyla sağlık harcamalarının düşmesi,
  • İş gücü verimliliğinin artmasıyla devamsızlıkların azalması,
  • Erken ölümlerin azalmasıyla halk sağlığının iyileşmesi.

Bugün İstanbul’da fiziksel olarak aktif olan 1,6 milyon kişinin yarattığı ekonomik katkı 3,5 milyar dolar seviyesindedir. 2022–2023 yılları arasında yaşanan 2,1 puanlık artış ise 575 milyon dolarlık ek fayda sağlamıştır.

Rapora göre, ekonomik faydaların yüzde 56’sı hastalık yükündeki azalmadan kaynaklanmaktadır. Fiziksel aktivite, özellikle Tip II diyabet, koroner kalp hastalıkları, depresyon, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve demans gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen Tip II diyabette ilk sırada olduğuna dikkat çekilen rapora göre, İstanbul’daki aktif nüfus, sağlık harcamalarında yaklaşık 650 milyon dolar tasarruf sağlamaktadır.


STRATEJİK YATIRIMLAR ÖNEMLİ

Fiziksel aktivitenin üretkenliği artırdığı, sağlık harcamalarını azalttığı ve erken ölümleri düşürdüğü sonucuna varan araştırmada, ekonomik etkiler şu şekildedir:

  • Hastalık yükünün azalmasıyla: 1,9 milyar dolar,
  • İş yeri devamsızlıklarının azalması ve üretkenliğin artmasıyla: 1,3 milyar dolar,
  • Erken ölümlerin azalmasıyla: 190 milyon dolar.

2023 itibarıyla İstanbul’da fiziksel aktivitenin ekonomik etkisi yaklaşık 3,5 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya göre, İstanbul’un aktif nüfus oranı Londra seviyesine (%63) çıkarıldığında, ekonomik fayda 16 milyar dolara ulaşabilir. Ayrıca, fiziksel aktivitedeki yüzde 2-3’lük artışın bile büyük ekonomik katkılar sağlayabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Son dakika: Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen yazıyla ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …

Xiaomi bir saat içinde piyasaları alt üst etti

Xiaomi’nin merakla beklenen yeni elektrikli SUV modeli YU7, ilk bir saat içinde 289.000 adetlik şaşırtıcı bir sipariş sayısına ulaşarak piyasaları alt üst etti. Bu devasa talep, Xiaomi hisselerini yüzde sekiz oranında artırarak tüm zamanların en …

400 bin TL’nin geri ödemesi uçtu: Faiz fırtınası kredileri vurdu

Araç sahibi olmanın giderek zorlaştığı bu dönemde, otomobil almak isteyen binlerce vatandaş, artan fiyatlar karşısında çözümü bankaların taşıt kredilerinde arıyor. Ancak, yükselen faiz oranları kredi maliyetlerini adeta zirveye taşıdı. Sıfır ve …

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?