Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

30 milyon araç sahibine 1 ay süre verildi

Bütçedeki açığa para bulmaya çalışan Maliye, yediemin otoparklarına gözünü dikti. Yeni düzenlemeyle yediemin otoparklarında bekleyen araçların satış süreci hızlandı.

Yıllık izinlerde çoğu kişi bunu bilmiyor! Tatiliniz 4 gün daha uzayacak

Yıllık izin kullanacak kişilerin çoğu bu yasal hakkını bilmiyor. Birkaç belge yıllık izin sürenizi 4 gün daha uzatabileceksiniz.

TBMM 1 Ekim’e kadar tatile girdi

Genel Kurul’da sağlık alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM 1 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’te toplanmak üzere tatile girdi.

Geyve’de İki Mahalle Boşaltıldı

Sakarya’nın Geyve ilçesinde orman yangını nedeniyle Hacılar ve Taşoluk mahalleleri tahliye edildi.

İran’da büyük patlama: Yaralılar var

Gilan eyaletinden yayın yapan Gilanistan haber sitesine göre, akşam saatlerinde Reşt’teki Şehid Bahoner caddesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Nedeni henüz belli olmayan patlamada bir dil öğretim merkezi, bir kuyumcu ve park halindeki araçlar …

Zeydan Karalar’dan Murat Çalık tepkisi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, cezaevinden gönderdiği mesajla, sağlık durumu ciddiyetini koruyan Murat Çalık için acil tedavi çağrısı yaptı: “Bu dramın yaşatılması kabul edilemez.”